بررسی واکنش گیاه پنبه (Gossypium hirsutum L.) به محلولپاشی اسیدهای آلی و اسیدهای آمینه |
کد مقاله : 1115-COTTONCRI3 |
نویسندگان |
یاسر اسماعیلیان *1، محمدرضا رمضانی مقدم2، عاطفه میرزایان3 11- استادیار گروه کشاورزی مجتمع آموزش عالی گناباد 2سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی 3Ph.D. student of crop physiology, Ferdowsi University of Mashhad |
چکیده مقاله |
بهمنظور بررسی اثر اسیدهای آلی و اسیدهای آمینه بر برخی خصوصیات کمی و عملکرد پنبه آزمایشی انجام شد. عامل اول شامل کاربرد اسیدهای آلی اسید سیتریک، اسید گالیک و شاهد (عدماستفاده از اسید آلی) و عامل دوم شامل محلولپاشی اسیدهای آمینه آرژینین، تریپتوفان و شاهد (عدممحلولپاشی اسید آمینه) بود. نتایج آزمایش نشان داد که بیشترین ارتفاع بوته (36/75 سانتیمتر) زمانی بدست آمد که از اسید سیتریک و اسید آمینه آرژینین بهطور همزمان استفاده شد و کمترین ارتفاع بوته (40/62 سانتیمتر) متعلق به تیمار عدمکاربرد اسیدهای آلی و اسیدهای آمینه بود. اثرات مثبت اسیدهای آمینه بر صفت وزن وش در غوزه در شرایط کاربرد اسیدهای آلی تشدید شد، بهطوری که میزان وزن وش در غوزه در شرایط کاربرد همزمان اسیدهای آمینه آرژینین و تریپتوفان به مراتب بیشتر از میزان این صفت در شرایط کاربرد جداگانه این اسیدهای آمینه بود. محلولپاشی اسید آمینه تریپتوفان بهطور همزمان با اسید سیتریک و اسید گالیک منجر به تولید بیشترین عملکرد وش در مقایسه به تیمار شاهد (عدمکاربرد اسیدهای آلی و عدممحلولپاشی اسیدهای آمینه) شد و استفاده ترکیبی اسید آمینه آرژینین و اسیدهای آلی سیتریک و گالیک نیز بهبود عملکرد وش را نسبت به تیمار شاهد در پی داشت. بیشترین و کمترین عملکرد بیولوژیک بهترتیب در تیمارهای کاربرد همزمان اسید سیتریک و اسید آمینه تریپتوفان (7887 کیلوگرم در هکتار) و شاهد (6353 کیلوگرم در هکتار) حاصل شد. بهطور کلی با توجه به یافتههای این پژوهش، کاربرد همزمان نهادههای بومسازگار اسیدهای آلی و اسیدهای آمینه منجر به بهبود خصوصیات کمی و عملکرد پنبه شد. |
کلیدواژه ها |
آرژینین، اسید سیتریک، اسید گالیک، تریپتوفان، عملکرد وش، محلولپاشی |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر |