بررسی واکنش گیاه پنبه (Gossypium hirsutum L.) به محلول‌پاشی اسیدهای آلی و اسیدهای آمینه
کد مقاله : 1115-COTTONCRI3
نویسندگان
یاسر اسماعیلیان *1، محمدرضا رمضانی مقدم2، عاطفه میرزایان3
11- استادیار گروه کشاورزی مجتمع آموزش عالی گناباد
2سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی
3Ph.D. student of crop physiology, Ferdowsi University of Mashhad
چکیده مقاله
به‎منظور بررسی اثر اسیدهای آلی و اسیدهای آمینه بر برخی خصوصیات کمی و عملکرد پنبه آزمایشی انجام شد. عامل اول شامل کاربرد اسیدهای آلی اسید سیتریک، اسید گالیک و شاهد (عدم‎استفاده از اسید آلی) و عامل دوم شامل محلول‎پاشی اسیدهای آمینه آرژینین، تریپتوفان و شاهد (عدم‎محلول‎پاشی اسید آمینه) بود. نتایج آزمایش نشان داد که بیشترین ارتفاع بوته (36/75 سانتی‎متر) زمانی بدست آمد که از اسید سیتریک و اسید آمینه آرژینین به‎طور همزمان استفاده شد و کمترین ارتفاع بوته (40/62 سانتی‎متر) متعلق به تیمار عدم‎کاربرد اسیدهای آلی و اسیدهای آمینه بود. اثرات مثبت اسیدهای آمینه بر صفت وزن وش در غوزه در شرایط کاربرد اسیدهای آلی تشدید شد، به‎طوری که میزان وزن وش در غوزه در شرایط کاربرد همزمان اسیدهای آمینه آرژینین و تریپتوفان به مراتب بیشتر از میزان این صفت در شرایط کاربرد جداگانه این اسیدهای آمینه بود. محلول‎پاشی اسید آمینه تریپتوفان به‎طور همزمان با اسید سیتریک و اسید گالیک منجر به تولید بیشترین عملکرد وش در مقایسه به تیمار شاهد (عدم‎کاربرد اسیدهای آلی و عدم‎محلول‎پاشی اسیدهای آمینه) شد و استفاده ترکیبی اسید آمینه آرژینین و اسیدهای آلی سیتریک و گالیک نیز بهبود عملکرد وش را نسبت به تیمار شاهد در پی داشت. بیشترین و کمترین عملکرد بیولوژیک به‎ترتیب در تیمارهای کاربرد همزمان اسید سیتریک و اسید آمینه تریپتوفان (7887 کیلوگرم در هکتار) و شاهد (6353 کیلوگرم در هکتار) حاصل شد. به‎طور کلی با توجه به یافته‎های این پژوهش، کاربرد همزمان نهاده‎های بوم‎سازگار اسیدهای آلی و اسیدهای آمینه منجر به بهبود خصوصیات کمی و عملکرد پنبه شد.
کلیدواژه ها
آرژینین، اسید سیتریک، اسید گالیک، تریپتوفان، عملکرد وش، محلول‎پاشی
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر