بررسی برخی خصوصیات فیزیولوژیکی گونه های پنبه همزیست با مایکوریزا در تنش های مختلف شوری
کد مقاله : 1109-COTTONCRI3
نویسندگان
الهام فغانی *1، sedighe Dodangi2، الهام مقیسه3، سید جلال میرقاسمی4
1عضو هیات علمی
2استادیار بخش به زراعی، موسسه تحقیقات پنبه کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان،
3Beheshti street
4موسسه تحقیقات پنبه کشور
چکیده مقاله
شوری از مهم‌ترین عوامل غیرزیستی محدودکننده رشد و عملکرد گیاه است. همزیستی با مایکوریزا به دلیل تعدیل اثرات تنش شوری در گیاهان نقش بسزایی دارد. این پژوهش با هدف ارزیابی ارقام مختلف پنبه در همزیستی با مایکوریزا در غلظت‌های مختلف شوری با تأثیر در پارامترهای رشد و صفات مختلف فیزیولوژیکی انجام شد. سه رقم بذر پنبه کرک‌زدایی شده: Gossypium hirsutum (گلستان)،Gossypium barbadense (ترمز14) وGossypium herbaceum (مه ریز) با دو سطح مایکوریزاRhizophagus intraradices (عدم تلقیح با قارچ و تلقیح با قارچ) در سه سطح شوری کشت شدند. این تحقیق به صورت فاکتوریل در قالب بلوک کامل تصادفی با سه سطح شوری خاک [شاهد (غیر شور؛کمتر از 4 دسی زیمنس بر متر)، شوری متوسط (9-8 دسی زیمنس بر متر) و شوری زیاد (13-12 دسی زیمنس بر متر) به صورت فاکتور اصلی و با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد G. barbadense همزیت با مایکوریزا، در شوری 12-13 دسی زیمنس بر متر، بیشترین حجم و وزن خشک ریشه و پروتئین و وزن کل دانه را داشتند. بطور کلی،G. barbadense همزیست با مایکوریزا در شوری 12 تا 13 دسی زیمنس بر متر، به شوری متحمل تر بودند.
کلیدواژه ها
بذر، پنبه، پروتیین، شوری، مایکوریزا
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر