بررسی خصوصیات و کاربرد پروتئین دانه های روغنی به عنوان یک جزء غذایی |
کد مقاله : 1082-COTTONCRI3 |
نویسندگان |
مسعود یقبانی *1، شادی بصیری2 1عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خراسان رضوی 2دانشیار پژوهشی علوم و صنایع غذایی، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی |
چکیده مقاله |
در طی سالهای اخیر، انواع مختلف دانه های روغنی به طور فزاینده ای برای مصارف خوراکی مورد استفاده قرار گرفته اند. دانه های کامل، روغن و محصولات جانبی روغنکشی، منابع ارزشمندی از مواد مغذی و زیست فعال هستند که خواص آنها به طور گسترده توسط متخصصان تغذیه و تولیدکنندگان مواد غذایی ترویج میشود و بدنبال آن علاقه مصرف کنندگان به ترکیبات سلامتی بخش جدید به سرعت در سراسر جهان در حال رشد است. امروزه تمایل جدیدی از طرف متخصصان علوم غذایی و صنایع مربوطه مطرح شده تا پروتئینهای حیوانی تا اندازه ای با پروتئینهای گیاهی جایگزین شوند که این امر نه تنها به بهبود ارزشهای سلامتی بخش فرآورده های گوشتی کمک میکند، بلکه پاسخی به نیاز بسیاری از دانشمندان، فعالان و سازمانهای دولتی برای کاهش تولید گوشت به دلایل اخلاقی و مراقبت از محیط زیست میباشد. این مطالعه خواص تغذیه ای و سلامت بخش منتخبی از دانه ها و گیاهان روغنی شامل چیا، نارگیل، شاهدانه، کتان، سیاهدانه، کلزا ، کنجد و آفتابگردان را بررسی کرده و کاربرد آنها را از نظر بهبود خصوصیات محصولات غذایی، ترکیب پروتئین دانه روغنی، فعالیت بیولوژیکی پروتئینها و پپتیدها و همچنین پتانسیل آلرژی زایی آنها مقایسه میکند. وجود پروتئینها و پپتیدهای بیولوژیکی فعال دارای فعالیت آنتی اکسیدانی، خاصیت ضد فشار خون و محافظت کنندگی عصبی و همچنین پروفایل نسبتا متعادلی از آمینواسیدهای ضروری و اسیدهای آمینه گوگرددار، پروتئین دانه های روغنی را به یک جز عملگرای با ارزش یا یک منبع جایگزین پروتئین، به ویژه برای صنایع نانوایی و گوشت تبدیل میکند. |
کلیدواژه ها |
دانه روغنی، پروتئین، اسید آمینه ضروری، خصوصیات عملگرا، پپتیدهای زیستی. |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر |