بررسی خصوصیات و کاربرد پروتئین دانه ‏های روغنی به عنوان یک جزء غذایی
کد مقاله : 1082-COTTONCRI3
نویسندگان
مسعود یقبانی *1، شادی بصیری2
1عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خراسان رضوی
2دانشیار پژوهشی علوم و صنایع غذایی، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی
چکیده مقاله
در طی سالهای اخیر، انواع مختلف دانه‏ های روغنی به طور فزاینده ‏ای برای مصارف خوراکی مورد استفاده قرار گرفته ‏اند. دانه‏ های کامل، روغن و محصولات جانبی روغن‏کشی، منابع ارزشمندی از مواد مغذی و زیست فعال هستند که خواص آنها به طور گسترده توسط متخصصان تغذیه و تولیدکنندگان مواد غذایی ترویج می‏شود و بدنبال آن علاقه مصرف‏ کنندگان به ترکیبات سلامتی‏ بخش جدید به سرعت در سراسر جهان در حال رشد است. امروزه تمایل جدیدی از طرف متخصصان علوم غذایی و صنایع مربوطه مطرح شده تا پروتئین‏های حیوانی تا اندازه ‏ای با پروتئین‏های گیاهی جایگزین شوند که این امر نه تنها به بهبود ارزش‏های سلامتی بخش فرآورده‏ های گوشتی کمک می‏کند، بلکه پاسخی به نیاز بسیاری از دانشمندان، فعالان و سازمان‏های دولتی برای کاهش تولید گوشت به دلایل اخلاقی و مراقبت از محیط زیست می‏باشد. این مطالعه خواص تغذیه ‏ای و سلامت بخش منتخبی از دانه‏ ها و گیاهان روغنی شامل چیا، نارگیل، شاهدانه، کتان، سیاهدانه، کلزا ، کنجد و آفتاب‏گردان را بررسی کرده و کاربرد آنها را از نظر بهبود خصوصیات محصولات غذایی، ترکیب پروتئین دانه روغنی، فعالیت بیولوژیکی پروتئین‏ها و پپتیدها و همچنین پتانسیل آلرژی زایی آنها مقایسه می‏کند. وجود پروتئینها و پپتیدهای بیولوژیکی فعال دارای فعالیت آنتی‏ اکسیدانی، خاصیت ضد فشار خون و محافظت‏ کنندگی عصبی و همچنین پروفایل نسبتا متعادلی از آمینو‏اسیدهای ضروری و اسیدهای آمینه گوگرد‏دار، پروتئین دانه‏ های روغنی را به یک جز عملگرای با ارزش یا یک منبع جایگزین پروتئین، به ویژه برای صنایع نانوایی و گوشت تبدیل می‏کند.
کلیدواژه ها
دانه روغنی، پروتئین، اسید آمینه ضروری، خصوصیات عملگرا، پپتیدهای زیستی.
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر