معرفی دو گونه قارچ عامل پوسیدگی داخلی غوزه پنبه در استان‏های ‌تهران، هرمزگان وگلستان
کد مقاله : 1072-COTTONCRI3
نویسندگان
مرتضی عرب سلمانی1، زینب سادات طباطبایی *2
1عضو هیات علمی سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی
2دانشجو کارشانسی ارشد
چکیده مقاله
بیماری پوسیدگی داخلی غوزه یکی از بیماری‏های مهم پنبه است. همه ارقام تجاری پنبه به ویژه ارقام بومی، حساس به بیماری می‏باشند. بیماری در پسته، سویا و فلفل گزارش شده است. تغییر شکل و کاهش وزن غوزه، ریزش غنچه، گل و غوزه و ظهور لکه‌قهوه‏ای بر روی الیاف از علایم بیماری در پنبه می‏باشند. به منظور شناسایی عامل بیماری، 178 نمونه غوزه آلوده از استان‌های‌ تهران، گلستان و هرمزگان جمع آوری و از آنها 17 جدایه مخمری جدا‌‌سازی و بیماری‏زایی آنها بر روی غوزه پنبه و میوه فلفل دلمه‌ای ارزیابی شد. برای جداسازی عوامل از محیط PDA حاوی عصاره‌ مخمر در دمای 30 درجه‌ سلسیوس استفاده شد. شناسایی با روش تکثیر بخشی از DNA ریبوزومی به روش واکنش زنجیره‏ای پلیمراز و آغازگر ITS1- ITS4 صورت گرفت. تمام 17 نمونه جداسازی شده در پنبه و میوه فلفل دلمه‌ای بیماری‏زا بودند. گونه Filobasidium magnum برای اولین بار از استان تهران و گونه Meyerozyma guilliermondii برای اولین بار از ایران از استان گلستان به عنوان عوامل پوسیدگی داخلی غوزه پنبه گزارش و در بانک جهانی ژن ثبت شدند.
کلیدواژه ها
مخمر، فلفل دلمه‌ای، Meyerozyma guilliermondii، Filobasidium magnum.
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر