فرآوری دانه شاهدانه، استخراج روغن و ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی آن
کد مقاله : 1068-COTTONCRI3
نویسندگان
شادی بصیری *1، مسعود یقبانی2
1دانشیار پژوهشی علوم و صنایع غذایی، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد ، ایران
2مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان رضوی
چکیده مقاله
شاهدانه از گیاهان گلدار و یک‌ساله است. میوه آن ریز و روغنی و خاصیت آرام‌بخشی و درمانی دارد. از دانه‌ها برای تهیه روغن استفاده می‌شود. در ایران شاهدانه با داشتن قدمت طولانی در کشت، بـه عنوان یــــک مـنـبـع خوراکی و صنعتی مورد توجه نیست در حالی که روغن آن از نظر غذایی و داروئی توسط محققین تایید شده است. در این مقاله ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی و ترکیبات موجود در روغن شاهدانه شناسایی و معرفی شدند. نتایج نشان داده است که شاهدانه به طور متوسط دارای 34 درصد وزنی روغن با محتوای 54 درصد لینولئـیـک اسـیـــد، 4/18 درصد آلفالینولنیک اسید است. نسبت اسید لینولئیک به اسید لینولنیـک برابر 3 به 1 اسـت کـه نسبت مناسبی از نظر تغذیه‌ای برای سلامت بدن می‌باشد. زمان مقاومت به اکسید شدن روغن شاهدانه در دمای C °110 برابر بـا 9/2 ساعت است که پایداری خوبی در برابر اکسیداسیون دارد. روغن شاهدانه حاوی mg/kg 570 ، توکوفرول که بخش عمده آن گاما توکوفرول و حاوی mg/kg3294 ، استرول که قسمت عمده آن بتاسیتواسترول است. نتیجه‌گیری این است که روغن شاهدانه را می‌توان به عنوان یکی از برترین روغن‌های گیاهی از نظر محتوای اسیدهای چرب ضروری معرفی کرد.
کلیدواژه ها
ارزش غذایی، استرول، اسیدهای چرب ضروری، توکوفرول، خواص دارویی
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر