فرآوری دانه شاهدانه، استخراج روغن و ویژگیهای فیزیکوشیمیایی آن |
کد مقاله : 1068-COTTONCRI3 |
نویسندگان |
شادی بصیری *1، مسعود یقبانی2 1دانشیار پژوهشی علوم و صنایع غذایی، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد ، ایران 2مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان رضوی |
چکیده مقاله |
شاهدانه از گیاهان گلدار و یکساله است. میوه آن ریز و روغنی و خاصیت آرامبخشی و درمانی دارد. از دانهها برای تهیه روغن استفاده میشود. در ایران شاهدانه با داشتن قدمت طولانی در کشت، بـه عنوان یــــک مـنـبـع خوراکی و صنعتی مورد توجه نیست در حالی که روغن آن از نظر غذایی و داروئی توسط محققین تایید شده است. در این مقاله ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و ترکیبات موجود در روغن شاهدانه شناسایی و معرفی شدند. نتایج نشان داده است که شاهدانه به طور متوسط دارای 34 درصد وزنی روغن با محتوای 54 درصد لینولئـیـک اسـیـــد، 4/18 درصد آلفالینولنیک اسید است. نسبت اسید لینولئیک به اسید لینولنیـک برابر 3 به 1 اسـت کـه نسبت مناسبی از نظر تغذیهای برای سلامت بدن میباشد. زمان مقاومت به اکسید شدن روغن شاهدانه در دمای C °110 برابر بـا 9/2 ساعت است که پایداری خوبی در برابر اکسیداسیون دارد. روغن شاهدانه حاوی mg/kg 570 ، توکوفرول که بخش عمده آن گاما توکوفرول و حاوی mg/kg3294 ، استرول که قسمت عمده آن بتاسیتواسترول است. نتیجهگیری این است که روغن شاهدانه را میتوان به عنوان یکی از برترین روغنهای گیاهی از نظر محتوای اسیدهای چرب ضروری معرفی کرد. |
کلیدواژه ها |
ارزش غذایی، استرول، اسیدهای چرب ضروری، توکوفرول، خواص دارویی |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر |