تولید روغن پنبه‌دانه در ایران
کد مقاله : 1026-COTTONCRI3
نویسندگان
مریم رضوان خواه *
ستاد راهبری تحول دولت
چکیده مقاله
ایران کشوری با اقلیم گرم و خشک است و جهت تامین امنیت غذایی و تولید محصولات کشاورزی در داخل، باید محدودیت منابع آب، مورد توجه قرار گیرد. پنبه گیاهی گرمادوست و نورپسند است و در تعداد زیادی از استان‌های کشور امکان کشت دارد. پنبه به دلیل اشتغال زایی و ارزش افزوده بالا، محصول پراهمیتی است. بنابراین تولید انبوه پنبه و صادرات آن، رشد اقتصادی زیادی را در پی خواهد داشت. بیشـترین هزینه ها در بین نهاده های تولید پنبه، مربوط به نیروی کار و پس از آن ماشین آلات است. کشاورزان علت عدم پذیرش فناوری های جدید را عدم آگاهی از ویژگی‌ها و فواید فناوری دانستند، بنابراین توصیه می‌شود جهت افزایش سطح استفاده از فناوری در کشت پنبه، تبلیغات و اطلاع رسانی برای این منظور صورت گیرد و استفاده از مکانیزاسیون توسط دولت، برای کشاورزان تسهیل گردد. یکی از مشکلات در کشت پنبه، پـایین بودن سطح زیرکشت و پراکندگی مزارع است. تعداد کم و محدودیت کارخانه های پنبه پاک‌کنی و روغن‌کشی از پنبه‌دانه و همچنین کارخانه های نساجی در استان، عامل دیگری است که منجر به کاهش انگیزه برای کشت پنبه خواهد شد. با رفع موانع موجود می‎توان از پنبه به عنوان یکی دانه‌های روغنی اصلی، بهره‌برداری نمود.
کلیدواژه ها
پنبه، پنبه‌دانه، امنیت غذایی، دانه روغنی، مکانیزاسیون
وضعیت: پذیرفته شده