تولید روغن پنبهدانه در ایران |
کد مقاله : 1026-COTTONCRI3 |
نویسندگان |
مریم رضوان خواه * ستاد راهبری تحول دولت |
چکیده مقاله |
ایران کشوری با اقلیم گرم و خشک است و جهت تامین امنیت غذایی و تولید محصولات کشاورزی در داخل، باید محدودیت منابع آب، مورد توجه قرار گیرد. پنبه گیاهی گرمادوست و نورپسند است و در تعداد زیادی از استانهای کشور امکان کشت دارد. پنبه به دلیل اشتغال زایی و ارزش افزوده بالا، محصول پراهمیتی است. بنابراین تولید انبوه پنبه و صادرات آن، رشد اقتصادی زیادی را در پی خواهد داشت. بیشـترین هزینه ها در بین نهاده های تولید پنبه، مربوط به نیروی کار و پس از آن ماشین آلات است. کشاورزان علت عدم پذیرش فناوری های جدید را عدم آگاهی از ویژگیها و فواید فناوری دانستند، بنابراین توصیه میشود جهت افزایش سطح استفاده از فناوری در کشت پنبه، تبلیغات و اطلاع رسانی برای این منظور صورت گیرد و استفاده از مکانیزاسیون توسط دولت، برای کشاورزان تسهیل گردد. یکی از مشکلات در کشت پنبه، پـایین بودن سطح زیرکشت و پراکندگی مزارع است. تعداد کم و محدودیت کارخانه های پنبه پاککنی و روغنکشی از پنبهدانه و همچنین کارخانه های نساجی در استان، عامل دیگری است که منجر به کاهش انگیزه برای کشت پنبه خواهد شد. با رفع موانع موجود میتوان از پنبه به عنوان یکی دانههای روغنی اصلی، بهرهبرداری نمود. |
کلیدواژه ها |
پنبه، پنبهدانه، امنیت غذایی، دانه روغنی، مکانیزاسیون |
وضعیت: پذیرفته شده |