تاثیر توسعه سطح کشت و بهبود عملکرد پنبه بر افزایش تولید آن در ایران
کد مقاله : 1023-COTTONCRI3 (R1)
نویسندگان
نورمحمد آبیار *1، امید یخکشی2
1عضو هیئت علمی
2کارشناس گروه تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و ترویجی
چکیده مقاله
تحلیل روند افزایش تولید محصولات کشاورزی و سهم نسبی توسعه سطح کشت و بهبود عملکرد در آن می‌تواند در ارزیابی مجموعه سیاست‌ها و راهکارهای اعمال شده مفید واقع شود. این تحقیق تلاشی در این راستا بوده و با کاربست روش تحلیل رگرسیونی (تابعی) و داده‌های سری زمانی پنبه در سال‌های زراعی 1385-1384 تا 1401-1400 میزان تاثیر و نقش توسعه سطح کشت، بهبود عملکرد آبی و دیم پنبه را بر افزایش تولید آن در ایران برآورد نموده است. نتایج بیانگر آن است که سهم نسبی بهبود عملکرد دیم در افزایش تولید پنبه معنی دار نبوده و قابل توجه نمی‌باشد، اما اتکا به توسعه سطح کشت و بهبود عملکرد آبی نقش نسبتا قابل توجهی در افزایش تولید داشته اند. در این میان نقش بهبود عملکرد پنبه آبی بر افزایش تولید پنبه در کشور بیشتر از نقش توسعه سطح کشت بوده است. ینابراین ضمن اذعان به تاثیر موفقیت‌آمیز بهبود عملکرد آبی پنبه بر افزایش تولید آن، می‌بایست آثار و پیامدهای نامطلوب راهکار افزایش سطح کشت مورد توجه قرار گیرد و از اتخاذ این راهکار تا حد ممکن اجتناب شود.. بهبود عملکرد پنبه آبی با ضریب تخمینی استاندارد شده‌ی 575/0 بیشترین تاثیرگذاری را در افزایش تولید پنبه در کشور به خود اختصاص داده است. اما تغییرات سطح کشت پنبه با ضریب تخمینی استاندارد شده‌ی 384/0 در درجه دوم شدت تاثیرگذاری بر تغییرات تولید کل پنبه در کشور قرار دارد.
کلیدواژه ها
پنبه، توسعه سطح کشت، تحلیل رگرسیونی، ضرایب تخمینی استاندارد شده
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر