بررسی علل کاهش قوه نامیه بذر پنبه در کارخانه دلینته
کد مقاله : 1021-COTTONCRI3 (R2)
نویسندگان
شهرام نوروزیه *1، الهام فغانی2، قربانعلی روشنی1
1موسسه تحقیقات پنبه کشور
2عضو هیات علمی
چکیده مقاله
یکی از مشکلات کارخانه دلینته بذر پنبه گرگان که از روش اسید استفاده می‎کند، کاهش قوه نامیه بذر دلینته شده می باشد که ادامه کار این کارخانه را به چالش کشیده است. برای بررسی موضوع خصوصیات فیزیولوژیکی و مکانیکی بذر در مراحل مختلف کرک گیری در کارخانه بررسی گردید. صفاتی از جمله درصد بذور بالغ و نارس، وزن پوسته و آندوسپرم دانه، بنیه بذر، یکنواختی و درصد جوانه زنی، نشت یونی، چگالی و حجم بذر، پیری بذور، میزان خراش و آسیب دیدگی پوسته بذور، نیروی شکست بذر، انرژی شکست بذر و چغرمگی بذر مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان‌دادکه‌نمونه‌گیری‌بذور درکارخانه قبل‌از سانتریفیوژ، کمترین درصد جوانه‌زنی را داشتند همچنین در این مرحله، بذور فاقد بنیه بود. به طوری‌که درصد تشکیل برگ لپه‌ای،6% بود و ساقه‌چه و ریشه‌چه رشدی نداشتند. نتایج بررسی‌ها نشان داد که تماس اسید با بذر سبب کاهش نیروی شکست آن گردید و مقدار این کاهش پس از عملیات سانتریفیوژ تشدید می گردد. بررسی‌ها نشان می‌دهد که قسمت پاشش اسید، دمای استوانه های خشک کننده و بخش خنثی سازی اسید نیاز به بهینه سازی دارد.
کلیدواژه ها
کارخانه دلینته، بذر کرک دار، پنبه
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر