مقایسه ارقام مختلف پنبه بر اساس تعدادی از خصوصیات مرتبط با غوزه در منطقه گرگان
کد مقاله : 1013-COTTONCRI3
نویسندگان
سید نصراله محسنیان *1، کمال قاسمی بزدی2، محمدرضا داداشی3
1عضو بخش خدمات فنی و تحقیقاتی
2عضو هیات علمی
3عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان
چکیده مقاله
به منظور ارزیابی خصوصیات کیفی متمایزکننده ارقام از یکدیگر در گونه‎های مختلف پنبه، پژوهشی در سال‎ 1394 در ایستگاه تحقیقات پنبه هاشم‎آباد گرگان در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی با 4 تکرار اجرا شد. صفات کیفی شامل حفره سطحی غوزه، طول دمگل غوزه، برجستگی نوک غوزه ، اندازه غوزه، زمان باز شدن غوزه ،درجه شکفتگی غوزه در بین 10 رقم پنبه مورد بررسی شد. براساس نتایج ارقام پنبه از نظر حفره سطحی غوزه در دو گروه متوسط و ریز، از نظر طول دمگل در سه گروه بلند، متوسط و کوتاه، از نظر برجستگی نوک غوزه در گروه متوسط (به استثنای یک رقم)، از نظر اندازه غوزه در سه گروه بزرگ، متوسط و کوچک، از نظر زمان بازشدن غوزه در 4 گروه خیلی زود، زود، متوسط و دیر، از نظر درجه شکفتگی غوزه در دو گروه زیاد و متوسط قرار گرفتند. در مجموع، صفات اندازه غوزه و برجستگی نوک غوزه وابسته به گونه گیاهی شناخته نشدند، اما از لحاظ صفات طول دمگل، زمان باز شدن غوزه‌ها، درجه شکفتگی و حفره‌های سطحی غوزه تفاوت‎های قابل تمایزی بین ارقام گونه های مختلف مشاهده شد و این صفات می‎توانند به‎عنوان ویژگی‌های بارز پنبه در مراحل شناسایی و ثبت ارقام مورد استفاده قرار گیرند.
کلیدواژه ها
اندازه غوزه پنبه، زمان باز شدن غوزه، صفات کیفی.
وضعیت: پذیرفته شده