مقایسه ارقام مختلف پنبه بر اساس تعدادی از خصوصیات مرتبط با غوزه در منطقه گرگان |
کد مقاله : 1013-COTTONCRI3 |
نویسندگان |
سید نصراله محسنیان *1، کمال قاسمی بزدی2، محمدرضا داداشی3 1عضو بخش خدمات فنی و تحقیقاتی 2عضو هیات علمی 3عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان |
چکیده مقاله |
به منظور ارزیابی خصوصیات کیفی متمایزکننده ارقام از یکدیگر در گونههای مختلف پنبه، پژوهشی در سال 1394 در ایستگاه تحقیقات پنبه هاشمآباد گرگان در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 4 تکرار اجرا شد. صفات کیفی شامل حفره سطحی غوزه، طول دمگل غوزه، برجستگی نوک غوزه ، اندازه غوزه، زمان باز شدن غوزه ،درجه شکفتگی غوزه در بین 10 رقم پنبه مورد بررسی شد. براساس نتایج ارقام پنبه از نظر حفره سطحی غوزه در دو گروه متوسط و ریز، از نظر طول دمگل در سه گروه بلند، متوسط و کوتاه، از نظر برجستگی نوک غوزه در گروه متوسط (به استثنای یک رقم)، از نظر اندازه غوزه در سه گروه بزرگ، متوسط و کوچک، از نظر زمان بازشدن غوزه در 4 گروه خیلی زود، زود، متوسط و دیر، از نظر درجه شکفتگی غوزه در دو گروه زیاد و متوسط قرار گرفتند. در مجموع، صفات اندازه غوزه و برجستگی نوک غوزه وابسته به گونه گیاهی شناخته نشدند، اما از لحاظ صفات طول دمگل، زمان باز شدن غوزهها، درجه شکفتگی و حفرههای سطحی غوزه تفاوتهای قابل تمایزی بین ارقام گونه های مختلف مشاهده شد و این صفات میتوانند بهعنوان ویژگیهای بارز پنبه در مراحل شناسایی و ثبت ارقام مورد استفاده قرار گیرند. |
کلیدواژه ها |
اندازه غوزه پنبه، زمان باز شدن غوزه، صفات کیفی. |
وضعیت: پذیرفته شده |